Rośliny mogą słyszeć i reagować na odgłosy zjadania

9 lipca 2014, 06:39

Co się dzieje, gdy rośliny "słyszą" odgłosy towarzyszące zjadaniu ich tkanek przez gąsienice motyli? Wzmacniają swoje mechanizmy obronne...



Przetrzebione oceany

20 listopada 2014, 09:52

Dzięki badaniom australijskich naukowców dowiadujemy się, jak bardzo przetrzebiliśmy oceany. Specjaliści z ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies (Coral CoE) przeanalizowali tysiące artykułów prasowych dotyczących połowów ryb u wybrzeży stanu Queensland


Oksytocyna: i do zakochania, i do zachowania trzeźwości

25 lutego 2015, 07:23

Hormon miłości i przywiązania, oksytocyna, nie dopuszcza, by szczury odurzyły się alkoholem. Naukowcy mają nadzieję, że ich odkrycie będzie można wykorzystać do opracowywania nowych metod leczenia alkoholizmu u ludzi.


Podczas normalnego starzenia gęstość neuronów w mózgu jest stała

15 czerwca 2015, 11:52

Badania z wykorzystaniem rezonansu magnetycznego (MRI) wykazały, że gdy z wiekiem objętość mózgu staje się mniejsza, gęstość neuronów pozostaje taka sama.


Szaleństwa zimowej nocy

28 września 2015, 07:22

Jeśli ktoś sądzi, że w zimowych miesiącach w wodach Oceanu Arktycznego prawie nic się nie dzieje, bardzo się myli.


NSA - najlepsi cyberszpiedzy na świecie?

14 stycznia 2016, 10:50

Były dyrektor NSA, Michael Hayden, uważa, że amerykańska Narodowa Agencja Bezpieczeństwa jest najlepszą organizacją cyberszpiegowską na świecie. Jest też jedną z kilku agencji, które nie zajmują się szpiegostwem przemysłowym.


Niezwykła wioska w Dolinie Jordanu

19 lutego 2016, 13:23

Archeolodzy z Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie informują o odkryciu niezwykłej prehistorycznej wsi. Rzuca ono światło na przejście od kultury zbierackiej do rolniczej.


Pszczoły z miast unikają cukrów przetworzonych

19 maja 2016, 09:15

Badanie naukowców z Uniwersytetu Stanowego Północnej Karoliny pokazało, że na obszarach miejskich pszczoły nadal trzymają się diety z nektaru i unikają przetworzonych cukrów z ludzkich źródeł, np. słodzonych napojów.


Historyk kulinariów: chrzest Mieszka oznaczał szok gastronomiczny

19 sierpnia 2016, 13:02

Choć o tym, co jedzono na naszych ziemiach w czasach chrztu Mieszka, wiadomo niewiele, można przyjąć, że dla ludów tej części Europy przyjęcie chrześcijaństwa skutkowało "szokiem gastronomicznym" – uważa historyk kulinariów z UMK w Toruniu Jarosław Dumanowski.


Po jakim czasie wykluwały się jaja dinozaurów?

3 stycznia 2017, 11:50

Po jakim czasie wylęgały się jaja dinozaurów? Wg amerykańsko-kanadyjskiego zespołu, po 3-6 miesiącach.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy